Het mysterie van onze stem

Wat is stemexpressie?

Via je stem breng je naar buiten wat er in je leeft, wat je bezielt, waar je voor staat. Sprekend en zingend heeft je stem een veelheid aan kleuren en klanken, en is direct verbonden met je lijf,  je bewegingen, je emoties. Dat is ontroerend mooi én kwetsbaar.

Ondervind je moeilijkheden in je expressie naar buiten, op welke wijze dan ook, of zou je daarin wel eens iets nieuws willen ontdekken? Dan kun je individuele lessen volgen, of aan een groepsworkshop meedoen.

Individueel

Samen onderzoeken we de reikwijdte van jouw stem. In diepte, volheid, zachtheid, kracht, warmte, speelsheid etc. Dat kan a.h.v een lied, gedicht of verhaal, maar ook in de vrije ruimte, wat zich van binnenuit aandient, of vanuit je fantasie en verbeelding.

Groepsworkshop

In een groep  van maximaal 10 gaan we op ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van jouw stem. Daarbij kunnen we elkaar inspireren en uitnodigen. En creëren we ruimte voor ieders eigen geluid. Ik heb mijn eigen werkwijze ontwikkeld waarin stem gecombineerd wordt met elementen als beweging, speelsheid, ruimte, verbeelding en contact.

Voor wie: 25+, geen zangervaring nodig
Waar: Dorpsschuur Veur Lent
Wanneer: maandagavond 19.00–20.00. :26 aug, 23 sept, 21 okt, 18 nov, 16 dec 2024
Kosten: afhankelijk van aantal deelnemers, tussen €55 en €65 voor 5x.
de workshops gaan door bij minimaal 6 deelnemers
Voor meer info en aanmelden: contact

De inspiratiebron van mijn stemexpressie werk

In 2012 maakte ik kennis met de stemexpressie volgens Roy Hart. Dat raakte me diep, dat een stem zo veel kan uitdrukken, en voelbaar maakt wie je bent en hoe uniek dat is. Sindsdien heb ik diverse workshops gevolgd en mijzelf daarin ontwikkeld.

In het Roy Hart Centre in Malérarques (Zuid Frankrijk) worden sinds 1974 workshops stem en expressie gegeven door docenten van diverse nationaliteiten. Zij geven ook cursussen op vele plekken in Europa en daarbuiten. De workshops dragen niet alleen bij aan ruimere expressiemogelijkheden, maar zeker ook aan zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling, compassie en verbondenheid met de ander.
Grondlegger Roy Hart ( 1926-1976) heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan de stem. Zijn leermeester was Alfred Wolfsohn (1896-1962). Deze raakte emotioneel getraumatiseerd in WO I, waarbij hij ook zijn stem kwijt raakte. Omdat niemand hem kon helpen heeft hij zijn eigen diepgaande weg gezocht om deze te hervinden. Met deze ervaringen startte hij een eigen praktijk als onorthodox stemdocent rond 1945 in Londen. Een groep leerlingen van hem waaronder Roy Hart is later naar Malérarques vertrokken om daar zijn werk voort te zetten en verder te ontwikkelen.

Voor meer informatie: Centre artistique international Roy Hart

blogs en workshops

  • Zingen vanuit je lijf, een ontdekkingstocht Je lichaam is behalve het thuis van je ziel ook je klankkast,

  • Verruim je expressie Groepsworkshops stemexpressie. Ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van jouw stem. Speels, zacht, krachtig, vreugdevol, verlangend, klagend